Skip to content

Ediția IV – Impresii

Ediţia a IV-a a concursului “Romeo şi Julieta la Mizil”
la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” Mizil

Emil Proşcan, primarul oraşului Mizil:
În oraşul Mizil au loc două festivaluri literare anuale, ambele aflate la ediţia a IV-a: „Romeo şi Julieta la Mizil” şi „Agatha Bacovia”. Ţin să vă spun că nici pe dl. director Victor Minea, nici pe dl. prof. Laurenţiu Bădicioiu, nici pe noi nu ne obligă nimeni să facem ceea ce vedeţi.
Calitatea textelor lirice a fost peste aşteptări. Am remarcat, ca membru al juriului, acest aspect. Resimt totuşi un sentiment de nedreptate faţă de cum este perceput Mizilul în ţară. Ceea ce i se întâmplă oraşului meu se întâmplă şi cu receptarea imaginii României în străinătate. Sper acum că toţi cei dornici de senzaţii tari, în sens negativ, în legătură cu Mizilul, sunt dezamăgiţi.
Îi felicit pe organizatori şi sunt bucuros că Mizilul creşte an de an şi din punct de vedere cultural. Şi acest festival este un argument.

Mircea Dinescu:
Toată simpatia pentru elevii ce vor zbura spre ţări mai calde.

Prof.univ.dr. Ştefan Cazimir:
Festivalul de la Mizil? Un zâmbet şi o floare…

Mircea Ionescu Quintus:
Festivalul de la Mizil devine unul tot mai cunoscut iar Mizilul capătă notorietate culturală. Propun ca acest oraş să devină municipiu.

George Stanca, lect. univ. dr., jurnalist, scriitor
Multe manifestări locale am parcurs eu prin ţară. Chiar şi prin lume. Şi, iată, nu ştii unde şi când te calcă tancul: mi-a căzut dragă de tot, irevocabil, manifestarea de la Mizil. Ediţia din 2010-2011. Cu mirificul pesonaj centenar care ilustrează – scuzaţi expresia oximoronică – junimea senectuţii, dl. Mircea Ionescu Quintus; cu clasicul prozator mereu polemic şi energetic Corneliu Leu; cu neastâmpăratul poet-şansonetist mai nou viticultor Dinescu.
Glumind, „Romeo şi Julieta la Mizil” poate să revoluţioneze cultura clasică… aducând-o la cea mioritică. Ei, amorezii shakespearieni încep să deruteze lumea, să pară a nu fi din romantica cetate Verona, ci din idilica urbe Mizil. Nu veronezi, ci mizileni.
Oricum, acest coup de foudre al meu cu festivalul, mi-a dovedit, a nu ştiu câta oară, o şi o afirm cu ciudă bucureştenească, faptul că Provincia e Capitala ţării. Nu Bucureştiul parveniţilor. El rămâne doar o mică provincie orientală, îl putem numi Manelemburg, în care se zbenguie politruci mediocri.

Sorin Roşca Stănescu, Bucureşti:
Sunt încântat că în fine am prilejul să fiu la Festivalul “Romeo şi Julieta la Mizil”.

Ion Longin Popescu:
Este remarcabil că un orăşel de provincie, unde ai putea crede că nu se întâmplă nimic, a fost capabil de o astfel de demonstraţie de forţă culturală şi organizatorică, în nişte zile când cultura este trecută pe linie moartă de guvernanţii absorbiţi de criza economică.
Profesorul Laurenţiu Bădicioiu, principalul organizator, alături de directorul liceului, Victor Minea, crede că festivalul are un viitor asigurat, deoarece “români talentaţi sunt peste tot, de la Brăila la New York şi de la Viena la Melbourne”. “Eu nu cred în geografie”, spune Bădicioiu, “cred în dedicaţie şi-n acţiune; nu contează unde trăieşti, ci numai ceea ce faci.” Iar pentru că, sub soarele cu dinţi al acestor zile, Mizilul merită lăudat pentru ambiţia oamenilor săi, vom cita una dintre epigramele premiate, semnate de bucureşteanul Laurenţiu Ghiţă:
“Să ne lăudăm un pic/ În această zi de gală/ Capitala-i mizilic/ şi Mizilul, capitală…”.

Prof.univ.dr.ing. Corneliu Berbente, Bucureşti:
Felicitări organizatorilor, an de an, cu dragoste şi perseverenţă, a Zilei Liceului „Tocilescu”. Un sfat pentru liceeni:

Băieţi, să staţi cuminţi în bănci!
La vârsta voastră-aşa se cade.
Şi să nu mergeţi „La ţigănci”
Decât cu Mircea Eliade!

Efim Tarlapan, Chişinău
Startul festivalurilor româneşti se dă la Mizil:
Oricum s-ar numi activitatea din 30 ianuarie a fiecărui an, desfăşurată în oraşul Mizil, pentru mine a fost şi este Festival universal. Festivaluri se organizează şi în alte localităţi. Festivaluri mai mici, mai mari şi foarte mari. Cum e cel de la Vaslui, cum e cel de la Buzău, Cluj-Napoca, Iaşi sau Botoşani. Toate sunt consistente, dar unilaterale, uniforme: sau numai de satiră şi umor, sau numai de literatură sau numai de epigramă. Cel din Mizil excelează prin multitudinea de genuri şi specii: literatură „serioasă” (poezie, proză), satiră şi umor, dramaturgie, pictură, caricatură, muzică. Dacă mai adaug că acţiunea e precedată şi succedată de felurite degustări, Festivalul mizilean capătă şi mai mare amploare, fiind completat de un anume Festival al vinului, al ţuicii şi al frigăruilor. Importanţa lui e cu atât mai mare că se desfăşoară în prima lună a anului, dând startul tuturor festivalurilor din ţară. (11.03.2011)

Elis Râpeanu, Bucureşti:
Ce pot să le spun copiilor de la acest liceu teoretic? Să fiţi sănătoşi, frumoşi, să aveţi noroc şi să nu uitaţi că un popor fără tradiţie nu are identitate. Vă sărut!

Nicolae Dragoş, Bucureşti:
Încă un an se adaugă în biografia acestui prestigios liceu, ai cărui prestigioşi profesori îşi dăruiesc competenţa şi harul întru luminarea celor ce mâine îşi vor asuma responsabilităţi faţă de destinul României. Felicitări şi mulţumiri pentru strădania de a păstra în spaţii de demnitate şcoala de azi şi, apoi, cea de mâine

Dan Lupescu, Craiova:
Poposesc în premieră absolută (pentru mine) în blajinul oraş Mizil – unul dintre cele două în care nu ajunsesem până acum (celălalt fiind Sălajul). Îngăduiţi-mi, dragi prieteni tineri, dar şi în floarea vârstei, să vă mărturisesc următoarele:
Grigore Tocilescu, plecat de pe aceste plaiuri mirifice, este o personalitate de excepţie a lumii româneşti şi europene. Urbea Dumneavoastră este luminată de un alt Om dăruit de Dumnezeu, om al Faptei, primarul Emil Proşcan.
Pe cât de curat şi încântător, Mizilul este oraşul domniţelor şi doamnelor frumoase.

Lucia Olaru Nenati, Botoşani:
Am ajuns, iată, şi la Mizil, unde în aceşti ani îmboboceşte un nou festival literar datorită unor oameni ai energiilor luminate: primarul Emil Proşcan, profesorul Laurenţiu Bădicioiu – argint viu. Doresc acestui festival cultural benefic viaţă lungă şi tradiţie. Mă bucur că viaţa m-a învrednicit să fiu implicată cu ani în urma în întreprinderea celei mai bune materializări scenice a piesei “Romeo şi Julieta la Mizil”, de George Ranetti, cea care a dat numele acestui nou festival. Am un cuvân bun şi pentru actul de selecţie operat de juriu, (lucrare foarte anevoioasă având în vedere sutele de texte trimise din ţară dar şi de la multe alte adrese din lume), atât în ce priveşte câştigătorii secţiunii de epigrame – cei premiaţi dovedindu-şi vivacitatea şi ascuţimea de spirit prin ilaritatea stârnită de recitarea epigramelor premiate – cât, mai ales, la secţiunea de poezie unde, printre alte premieri, unul dintre cele două mari premii a fost atribuit poetei Victoria Milescu, a cărei poezie o cunosc şi o consider a face parte din galeria de elită a poeziei noastre autentice de azi.

Gheorghe Borovină, inspector şcolar general:
30 ianuarie 2011-o zi a amintirilor din copilărie. De fiecare dată revin cu plăcere în oraşul copilăriei mele, pentru că aici mă simt întotdeauna acasă. Urez colectivului didactic din Liceul „Grigore Tocilescu” sănătate, putere de muncă şi o aşteptată revedere în 2012.

Victoria Milescu, Bucureşti,
Câştigătoare a Marelui premiu “George Ranetti” la Poezie
Festivalul de la Mizil este cel mai democratic şi mai corect din câte cunosc la ora actuală. Lucrările se trimit sub un motto, iar la concurs pot participa tineri… de toate vârstele şi din toate ţările. Concursul de la Mizil dă şanse egale tuturor condeierilor, aliniind la start, într-o întrecere olimpică şi olimpiană, reprezentanţi din toate generaţiile. Acele concursuri cu limită de vârstă în virtutea ideii de promovare a tinerelor talente nu iau în consideraţie că talentul autentic nu ţine de vârstă şi nici de partenerii de competiţie.
Felicitări Mizil! Citadelă a literaturii române!

Liliana Filişan, Constanţa – premiul „Grigore Tocilescu”, Poezie
„Romeo şi Julieta la Mizil” – sub auspiciile desăvârşirii:
A fost primul concurs la care am participat. Şi dacă e necesar un „vinovat” nu voi ezita să-l chem în faţa propriei sale instanţe morale pe profesorul Laurenţiu Bădicioiu. În acest sens îmi permit să citez unul dintre membrii juriului, poetul Nicolae Dragoş: „Deşi poezia se măsoară în carate, pot spune că la această ediţie a concursului am citit câteva kilograme de poezie”. „Ce a făcut Leonida Condeescu pentru urbea lui este imposibil de descris pe larg într-un cadru aşa de strâmt”, spunea Caragiale, într-o „zi de întâi mai stil nou 1900”. Ce a făcut Emil Proşcan din urbea lui în această zi? O înălţătoare capitală a emoţiei! Este admirabil faptul că un primar găseşte resursele necesare pentru a susţine o astfel de manifestare, în contextul unei realităţi sociale, economice şi politice încrâncenate. A fost o strălucită pleiadă de personalităţi ale culturii româneşti.
Şi câte încă ar mai fi fost de spus… Călduroase mulţumiri tuturor celor care au permis acestor lucruri să se întâmple!

Ioan Toderaşcu, Vaslui:
Mă bucur că am participat la acest important eveniment din urbea Dumneavoastră şi mai ales din viaţa liceului. Bucuria este cu atât mai mare graţie Marelui Premiu pe care l-am obţinut la secţiunea Epigrama. Iată una:

Oraşul Mizil şi renumele său
Mizilu-şi poartă mândru eticheta,
Căci ieri, pe strada mare – cea cu crama –
Romeo se plimba cu Julieta
Iar azi mă plimb şi eu cu epigrama.

Vasile Larco, Iaşi:
Fiind pentru a doua oară la Mizil şi la a 3-a participare al concursul „Romeo şi Julieta la Mizil”, nu pot să fiu decât onorat. Organizarea şi desfăşurarea festivalului au fost impecabile. Felicitări sincere! Mulţumesc pentru invitaţie. Apropo de Mizil:

Sfera cunoaşterii
Ştiţi de planete, cosmos, stele,
De ape, munţi, de toate cele,
De-a fir-a păr ştiţi despre vin
Şi de Mizil azi nu puţin.

Laurenţiu Ghiţă, Bucureşti, premiul „Grigore Tocilescu”, Epigramă:
Revin de fiecare dată pe meleagurile mele prahovene cu drag, amintindu-mi că sunt şi eu născut la o aruncătură de băţ de Mizil, într-un oraş mai modest, Ploieşti, care nu poate organiza două festivaluri literare pe an. Acest festival poate fi dat ca exemplu oricui, pentru organizare, pentru transparenţă, pentru modul în care face rost de resurse, pentru promovare. Felicitări organizatorilor, gazdelor noastre de la Liceul „Grigore Tocilescu”, Primarului urbei, tuturor celor care şi-au adus contribuţia la reuşita din acest an!
P.S. O bilă neagră pentru „vedeta” Mircea Dinescu, cel care şi-a permis să-şi bată joc de munca unor copii, considerându-se buricul festivalului.
Bravo organizatorilor şi sufletelor acestui festival si să sperăm că vom ajunge la a 100-a ediţie. Un oraş mic cu suflet mare!

Aurel Antonie, Craiova:
Impresionant. Nu credeam că la un festival de poezie să vină atâţia iubitori ai acestei nobile arte. De vină să fie organizatorii, primarul…

Prof. Gheorghe Dolinski, Arbore, Suceava:
Un fenomen literar extraordinar realizat de nişte oameni extraordinari! Oare câte comunităţi pot organiza asemenea acţiuni culturale şi să strângă pe m2 atâta inteligenţă românească din tot spaţiul locuit de români? Felicitări din toată inima!

Prof. Gheorghe Mihai, Dârvari, Prahova:
Of, Doamne!!! Ce repede trec anii… Parcă ieri bunul meu prieten (de o viaţă) Victor mă invită la… el acasă. Mă bucur! Liceul e aceeaşi casă, dulce casă, pentru spirit. Bravo, Victore! Ţine-o tot aşa. Te îmbrăţişez!

Doru Antonie, Bucureşti:
Societate aleasă, lucrări de excepţie (unele premiate), interpretări pline de har şi multe altele s-au petrecut în această zi aleasă la Mizil.

Prof.univ.dr. Lazăr Avram, Ploieşti:
„Et in Arcadia ego!”
Bravos mizilenilor, bravos organizatorilor!

Prof.Rodica Popescu, Ploieşti:
Am participat astăzi la o activitate de înalta ţinută, cu oameni de valoare.
Felicitări şi la mai mare!

Prof.univ.dr. Alexandru Şonea, Bucureşti:
Felicit conducerea Liceului că a reuşit să organizeze un asemenea eveniment, deoarece este foarte greu să reuneşti asemenea personalităţi din domeniul filologiei şi nu numai. În asemenea situaţii este mai bine să taci decât să vorbeşti. Felicitări Directorului şi colaboratorilor.

Alexandrina Chelu, Oradea:
Venirea la Mizil a fost o întreagă aventură, am petrecut două zile în care m-am simţit mai mult decât ca acasă, între oameni interesanţi, culţi, amuzanţi, deşi eram, aş putea zice, mezina acestui festival (cel puţin ca prezenţă). Pe lângă că mă aflam în minoritate în privinţa vârstei, trebuie să recunosc că şi prezenţa feminină se bucura de acelaşi regim. Mulţumesc domnului director Victor Minea şi domnului profesor Laurenţiu Bădicioiu pentru organizare, ca de altfel tuturor invitaţilor dumnealor, alături de care m-am simţit şi eu… un om mare!

Florian Chelu, Oradea:
Cu toată preţuirea şi afecţiunea, sper întru o nouă “apropiere” – amphisbatein, graţie întâlnirii fructuoase de la Mizil!

Prof. Carol Baciu, Mizil:
Am participat, cu tot sufletul, la o paradă a talentelor şi inteligenţelor, dovadă a faptului că, încă, spiritual îşi are locul cuvenit, ridicându-se asupra submediocrităţii pe care o încurajează nevoile inferioare ale materialului.

Ion Lup, Bucureşti:
O aniversare foarte reuşită! Un adevărat spectacol de cultură! Peste timp Mizilul are de ce să fie mândru de nume! În marasmul vieţii de azi, asemenea evenimente sunt de lăudat. Ele vor fi şi trebuie să fie salvarea demnităţii umane. Bravo! şi trebuie continuat.

Prof. Petre Apostol, Câmpina:
A fost o surpriză plăcută pentru mine ca, după 46 de ani de la absolvirea liceului, in anul in care m-am pensionat, să particip la această frumoasă aniversare a liceului, la care directorul actual, Victor Minea, este fostul meu elev. Am întâlnit cu această ocazie foşti colegi de liceu.