Skip to content

Ediţia I – Mass Media

GANDUL
02 Februarie 2008
Un decan si o eleva au castigat premiile „Romeo si Julieta la Mizil”
Concursul „Romeo si Julieta la Mizil” si-a desemnat castigatorii. Participantii din 24 de judete ale tarii, dar si de peste hotare – trei participanti din Canada – au creat epigrame, calambururi si poezii de dragoste.Castigatorii celor doua categorii au fost un profesor universitar si o eleva de 17 ani. Corneliu Berbente, fost decan al uneia din facultatile Politehnicii Bucuresti, si actualul sef al catedrei de aeronave, dar si vestit epigramist, a impresionat juriul cu o scurta epigrama referitoare la parlamentarii romani.
La polul opus, premiul pentru poezie de dragoste a fost castigat de Iulia Davidoiu, eleva de 17 ani, din Targoviste. Concursul a fost organizat de catre Laurentiu Badicioiu, profesor la Liceul „Grigore Tocilescu” in cinstea scriitorului George Ranetti, autorul parodiei „Romeo si Julieta la Mizil”.(E.L.)

ZIUA
Nr. 2087 de vineri, 28 septembrie 2007
Corneliu Leu jurizeaza la Mizil
Liceul teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil organizeaza, in perioada 10 august – 10 octombrie, prima editie a Concursului national de poezie, epigrame si calambururi “Romeo si Julieta la Mizil”. Concursul raspunde dorintei tinerilor de a se face cunoscuti, de a-si publica gandurile si viziunea despre lumea cu care sunt contemporani. Evenimentul este un omagiu adus mizileanului George Ranetti, care, in urma cu 100 de ani, publica parodia “Romeo si Julieta la Mizil”. Proiectul cultural are ca scop stimularea si consacrarea potentialul artistic creativ al tinerilor, dar si descoperirea si atragerea in competitie a unui numar cat mai mare de tineri cu inclinatii artistice.
Juriul este alcatuit din Emil Proscan, primarul orasului Mizil, Gheorghe Matei, inspector scolar general, judetul Prahova, scriitorul Corneliu Leu, scriitor si editor senior la revista “Albina Romaneasca”, scriitorul si epigramistul Nicolae Dragos, criticul literar Ion Balu, profesor universitar, Titus Constantin-Vajeu, scriitor si critic, si scriitorii Lucian Manailescu si Ion Busuioc.
Concursul este structurat pe doua sectiuni: “Poezie de dragoste” si “Urlati cinci minute la… Mizil”. Marele Premiu, “George Ranetti” consta in 500 de lei, Premiul “Grigore Tocilescu” valoreaza 300 de lei, iar Premiul “Agatha Bacovia”-200 de lei. În plus, se vor acorda 20 de mentiuni, care consta in volume ce contin textele premiate ale competitiei. Toti concurentii vor primi diplome de participare.

JURNALUL NATIONAL
31 august 2007
Orasul in care s-au intalnit Tanta si Costel este gazda primei editii a Concursului national de poezie,epigrame si calambururi “Romeo si Julieta, la Mizil”. Initiativa ii apartine lui Laurentiu Badicioiu, fost jurnalist, actual profesor la Liceul “Grigore Tocilescu” din localitatea sus-mentionata.
Sub motoul “ridendo castigat mores” se vor intrece tineri talentati, ale caror aptitudini literare vor fi recompensate cu premii intre 200 si 500 RON. Înscrierile se pot face pana la data de 20 septembrie.

CRONICA ROMANA
Marti, 12 Februarie 2008
Am facut recent o vizita la galeriile de arta de la Hanul cu Tei si Zambaccian, de pe strada Blanari din Lipscanii Bucurestiului – si am ramas uluit: daca strazile din centrul istoric al Capitalei sunt desfundate, in salile de expozitii picturi, sculpturi, obiecte de arta straluceau pur si simplu, la nivel european, parca demonstrand ca elitele culturale, libere si dezlantuite, sunt capabile sa faca saltul in veacul in care suntem, tarand dupa ele si tara. Acelasi lucru se intampla si in stiinte, in mare parte, varfurile din cercetarea stiintifica fiind si ele atrase in diverse combinatii cu laboratoare din Europa si de aiurea, incercand sa traga in veac restul societatii, intre care si pe politicieni, corigentii si repetentii natiei. Preluate din anuarul “eurostat”, de statistica al Uniunii Europene, cateva cifre vorbesc despre inrolarea stiintei si culturii romanesti in orchestra continentala.
[…]
Cateva ture prin tara, la scoli, inspectorate scolare, primarii, consilii judetene, muzee, biblioteci, sali de spectacole, simpozioane si colocvii in amfiteatre imi confirma insa o banuiala optimista, aceea ca Romania functioneaza deja bine la poale, adica in orase, orasele, comune unde oamenii sunt feriti de interferenta profund dezorganizatoare a factorilor politici si pur si simplu… isi vad de treaba. Iau cateva exemple, pe care sunt constient ca le preiau din noianul de fapte bune facute de dascalii nostri, toate ar merita popularizate la cel mai inalt nivel si la scara nationala, desi, recunosc, ele nu sunt atractive pentru mass media noastra salbatica, cea stapanita de Elodia TV si (mai ales) de presa de scandal.
Primul la Colegiul National “Gr. Moisil” din Onesti s-a desfasurat, ca in fiecare an, microsimpozionul “Zilele liceului” (inima intalnirii din aceasta “scoala UNESCO” fiind prof. Gabriela Garmacea). Care a insemnat: o sesiune de referate si comunicari stiintifice a elevilor (ca pe vremuri!), editarea unei reviste de matematica si a “Caietelor Moisil” si, bineinteles, un bun prilej ca elevii sa iasa din atmosfera clasei, sa discute liber intre ei si cu profesorii lor, sa se intalneasca cu invitatii de marca pe care Primaria Onestiului si liceul ii aduc.
[…]
Sa mai spunem ca la Mizil, in incinta proaspatului Centru de Documentare si Informare al liceului “Gr. Tocilescu” elevi si fosti elevi ai liceului si ai celorlalte scoli din oras au asistat la premierea celor mai buni poeti si epigramisti participanti la concursul “Romeo si Julieta la Mizil” (!), dar au fost implicati direct si intr-o expunere a pericolelor care ameninta Terra si civilizatia noastra (apropo: toata stima pentru initiativa Romfilatelia, de a scoate un plic de corespondenta dedicat anului 2008 “Anul International al Planetei Pamant” – pe aceasta cale CNR UNESCO aduce multumiri publice colaboratoarei noastre dna. Cristina Popescu, Presedinte Director General, initiatorul actiunii).
De remarcat, la Mizil, aparitia a doua reviste, “Dragoste la prima vedere” dar si “Fereastra” si extraordinara disponibilitate a profesorilor Victor Minea (directorul liceului) si Laurentiu Badicioiu, sufletul simbiozei elev-profesor din localitatea mizileana.
[…]
Anul a inceput bine pentru Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, caci Romania, cum spuneam, isi vede de treaba si “functioneaza la poale”, oamenii fiind grabiti sa-si implineasca idealurile si sa-si imbogateasca vietile, lasand la o parte haosul politic fara fisura in care traim.

EVENIMENTUL ZILEI Nr. 4964
5 Octombrie 2007
Concurs national de poezie, epigrame si calambururi.
Liceul teoretic “Grigore Tocilescu” din Mizil organizeaza concursul national de poezie, epigrame si calambururi “Romeo si Julieta la Mizil”, prima editie, cu sustinerea cotidianului Evenimentul zilei. Concursul are loc la 100 de ani de cand George Ranetti, „mizileanul cu un rafinat simt al comediei cuvantului”, publica parodia Romeo si Julieta la Mizil.
Va invitam sa cititi regulamentul concursului, scris de profesorul Laurentiu Badicioiu, coordonator al acestui concurs, si veti intelege de ce ne-a placut atat de mult incat am decis sa sustinem aceasta campanie.
Sectiunile concursului:

 1. Poezie de dragoste
 2. Urlati 5 minute la… Mizil! – epigrame si calambururi – Pentru aceasta sectiune autorii sunt obligati sa foloseasca in doua dintre cele 3 epigrame sau calambururi cu care participa, cuvintele „Mizil”, „Ranetti”, „Julieta”, „Romeo”.
  Premiile acordate:
  Marele Premiu „George Ranetti” – 500 RON
  Premiul „Grigore Tocilescu” – 300 RON,Premiul „Agatha Bacovia –200 RON

OPINIA
Vineri, 07 Septembrie 2007
Buzoienii, asteptati sa participe la
Concursul National „Romeo si Julieta la Mizil”
Pana pe 20 octombrie, tinerii buzoieni cu aptitudini artistice au posibilitatea sa participe la Concursul National de Poezie, Epigrame si Calambururi „Romeo si Julieta la Mizil,organizat in orasul prahovean cu acelasinume
Avand ca motto „Ridendo Castigat Mores”, concursul, aflat la prima editie, are ca scop stimulare siconsacrarea potentialului creativ-artistic al tinerilor din intreaga tara, acestia fiind invitati sa-si prezinte creatiile artistice(poezie de dragoste, epigrame si calambururi.

GAZETA DE PRAHOVA
CULTURA

Luni, 27 august 2007
ROMEO SI JULIETA LA MIZIL
de Gratiela Chivu Avand motto-ul “Ridendo castigat mores”, concursul national de epigrame, calambururi si poezie de dragoste “Romeo si Julieta, la Mizil” se va desfasura, in organizarea Liceului Teoretic “Grigore Tocilescu”, la Mizil.
Partenerii principali ai manifestarii sunt Inspectoratul Scolar Judetean si Primaria Mizil. Pana pe 20 septembrie, participantii trebuie sa trimita cate trei texte pentru una din sectiunile concursului:

 1. Poezie de dragoste
 2. Epigrame si calambururi. Marele premiu poarta numele lui George Ranetti, mizileanul care a publicat, exact acum 100 de ani, parodia “Romeo si Julieta, la Mizil”. Valoarea premiilor este de 500, 300 si 200 de lei.
  Mai multe informatii despre concurs pot fi obtinute de la prof. Laurentiu Badicioiu, mail: badicioiu_laurentiu@yahoo.fr.

PRAHOVA
Marti, 28 August 2007
Talentul face halta la Mizil
Acum o suta de ani, George Ranetti publica parodia “Romeo si Julieta la Mizil”. De numele mizileanului care a facut gazetarie la “Moftul roman”- revista lui I.L. Caragiale, se leaga si alte volume, ale caror titluri sunt mai mult decat sugestive: “Frantuzomania”, “Matache Pisalog”, “Domnisoara Miau”, “De inima albastra “. Iar de atunci pana astazi, moravurile n-au murit. Dimpotriva. Iata cel putin un argument pentru ca, la Mizil, sa se initieze un Concurs national de poezie, epigrame si calambururi si ca acesta sa poarte numele “Romeo si Julieta la Mizil”. Si bine ar fi ca acesta sa nu se opreasca la cea dintai editie.
Organizatorii – Liceul Teoretic “Grigore Titulescu” Mizil si partenerii sai – si-au declarat drept scop stimularea creativitatii si a spiritului critic al tinerilor haraziti artistic, intelegand prin aceasta ca la cele doua sectiuni ale concursului – Poezie de dragoste si “Urlati 5 minute la… Mizil ! (epigrame si calambururi) – sunt asteptate sa se inscrie “persoane cu varsta cuprinsa intre 14 si… oricat de multi ani, cu spiritul viu si muza filotima”. Perioada de inscriere este pana la 20 septembrie 2007, creatiile (cate trei texte pentru sectiunea la care se doreste participarea ) urmand sa fie expediate pe urmatoarea adresa electronica a profesorului Laurentiu Badicioiu: badicioiu_laurentiu@yahoo.fr, telefoane 0244/438.247;0244/253.100).
Premiul cel mare, care poarta numele lui George Ranetti, este in valoare de 500 RON.
Luiza Radulescu PINTILIE

EVENIMENTUL ZILEI Nr. 5042
Romeo si Julieta la Mizil
Concursul National de Poezie, Epigrame si Calambururi “Romeo si Julieta la Mizil”, organizat de liceul „Grigore Tocilescu” si sprijinit de „Evenimentul zilei”, si-a desemnat castigatorii. Premierea lor a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie, in cadrul sarbatorii liceului.
La concurs au participat tineri de toate varstele, dupa cum mentiona Argumentul competitiei. Geografic, a beneficiat o reprezentare nationala si internationala.
Parteneri: Inspectoratul Judetean Prahova, Primaria Mizil, M.F.A. Mizil, Editura Universal Dalsi Bucuresti, S.C. Carmistin, Mira Telecom. Coordonatorul concursului: Prof. Laurentiu Badicioiu